Completarea si depunerea decontului privind accizele

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Decontul privind accizele se completează şi se depune anual de către operatorii economici, plătitori de accize, potrivit titlului VIII „Accize și alte taxe speciale” din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, până la data de 30 aprilie a anului următor celui de raportare.

Formularul se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de către contribuabil/plătitor. Decontul privind accizele se completează cu ajutorul programului de asistenţă. Formularul se depune la organul fiscal competent, în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Completarea decontului

Secţiunea A “Date de identificare a contribuabilului/ plătitorului”

În caseta “Cod de identificare fiscală” se completează codul de identificare fiscală atribuit conform legii, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.

În situaţia în care formularul se completează de către împuternicitul/reprezentantul fiscal, desemnat potrivit legii, se înscriu codul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal competent persoanei ale cărei obligaţii sunt îndeplinite, precum şi datele de identificare a acesteia, iar la rubrica “Funcţia/Calitatea” din formular se înscrie “Împuternicit”.

În prima căsuţă se înscrie prefixul RO, în cazul în care contribuabilul este înregistrat în scopuri de taxă pe valoarea adăugată. În rubrica “Denumire” se înscrie denumirea contribuabilului/ plătitorului. Rubricile privind adresa se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului/ plătitorului.

Secţiunea B “Date privind accizele”

Se înscriu sumele cumulate pentru anul de raportare, fiind cuprinse şi accizele aferente produselor provenite din import.

Secţiunea C “Date privind deducerile din accizele datorate”

Se înscriu sumele cumulate, reprezentând deducerile din accizele datorate pentru anul de raportare, în conformitate cu prevederile legale, care se aplică pentru produsele din producţia internă, pentru produsele provenite din achiziţiile intracomunitare, precum şi pentru produsele provenite din import, astfel:

– contribuţiile prevăzute la art.369 alin.(1) lit.a) şi b) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, datorate Ministerului Sănătăţii, cuprinse în accizele datorate în anul de raportare;

– suma rezultată din aplicarea cotei procentuale asupra accizelor datorate bugetului de stat pentru ţigarete, ţigări și țigări de foi şi băuturi alcoolice, potrivit art.70 alin.(1) lit.c) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare;

– contravaloarea marcajelor aferente produselor accizabile supuse marcării, exclusiv TVA, pentru care se calculează acciza datorată în perioada de raportare, potrivit prevederilor titlului VIII „Accize și alte taxe speciale” din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare şi cele ale titlului VIII „Accize și alte taxe speciale” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare.

În cazul în care contribuabilul/ plătitorul corectează decontul depus iniţial, decontul rectificativ se întocmeşte pe acelaşi model de formular, înscriind “X” în spaţiul special prevăzut în acest scop.

Articole similare